Een dijk van een (loop) baan!?

Laurens MeleinLoopbaan

Een dijk van een (loop)baan..?

Je werkt al jaren loyaal voor een werkgever. Ieder jaar zet jij je weer 100% in voor je baas. Je werkpakket of functie-inhoud wijzigt wel eens een beetje maar niet extreem. Je kunt alles goed bijbenen en zit lekker in je vel. Je ziet je werkgever, het bedrijf waarvoor je werkt, als ‘een dijk die onverwoestbaar is’. Je voelt je veilig en ziet je toekomst met vertrouwen tegemoet.

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Zou zo maar kunnen is mijn inschatting. Niks mis mee. Veiligheid, vertrouwen en zekerheid zijn veel gehoorde aspecten die mensen erg belangrijk vinden in hun werk, baan en/of werkgever. Dit zijn zaken die men vaak wil vasthouden, koste wat kost!

En dan ineens een grote verandering:

 • Aankondiging reorganisatie: jouw afdeling (en dus functie/baan!) gaat krimpen of verhuizen naar een andere stad in het land. Soms ook naar het buitenland. Avontuur of ramp? Vaak is het mogelijk om mee te gaan, werk naar werk volgen. De vraag is kun en wil jij dit? Is het te combineren met je leven naast je werk?
 • Je huidige baas (waar je het goed mee kunt vinden) neemt een andere baan aan. Dus jij krijgt een nieuwe baas. Hij of zij kijkt heel anders naar de wereld, naar jou en jouw functioneren. Ineens is je gevoel van veiligheid, vertrouwen e.d. volledig weg. Nieuwe baas, nieuwe wetten? Wat ga jij doen? Hoe behoudt je je eigenwaarde(n) en zorg je dat je aan het stuur van je loopbaan blijft?
 • Een privé situatie vraagt veel tijd en energie. Zoveel dat je je werk niet goed kunt uitvoeren? Je laat steekjes vallen op je werk? Collega’s zien en merken dit, jij voelt het ook. Zo ben je niet. Je kunt beter. De situatie privé is echter belangrijk(er)? voor je. Dit kost tijd. Hoe ga je hiermee om? Hoe blijf je inzetbaar en van waarde voor je werkgever.
 • Verzuim. Je wordt ziek of krijgt een ongeluk. Met als gevolg: je kunt je werk (lange) tijd niet uitvoeren. Hier zit je niet op te wachten. Een ander neemt jouw positie in op je werk. Hij of zij doet het (ook) goed. Je komt na een jaar re-integreren om de afdeling. Je bent nog lang niet volledig in je kracht en ziet je collega jouw baan/functie uitvoeren. Dit doet pijn. Hoe ga je hiermee om? Hoe ga en kun jij je loopbaan voortzetten? Zet je alles op alles om je collega van ‘jouw baan’ weg te jagen? Of ga je in gesprek met je baas wat andere mogelijkheden zijn? Welke afspraken kun je maken voor jezelf?

Het punt is dat er altijd factoren of situaties kunnen komen die ‘jouw dijk van een (loop)baan’ kan verwoesten. Ook al had je dit zelf nooit gedacht en verwacht. Soms heb je er zelf invloed of maar vaak ook niet.

Het is gezond en verstandig om een plan te hebben voor je toekomst. Meerdere opties grotendeels uitgewerkt passend bij jouw drijfveren en persoonlijkheid. Duurzaam inzetbaar zijn. Hoe doe je dat dan? Enkele punten die je kunt overwegen:

 • Maak eens een afspraak met je baas (en zijn baas), een HR adviseur of een (externe) loopbaancoach. Praat eens over wat je boeit en hoe je de toekomst ziet.
 • Onderzoek eens wat je nog/meer wilt leren. Zo kun je bepalen welke kennis, vaardigheden e.d. je op kunt doen waarmee je ook ander/meer werk kunt oppakken.
 • Projecten of stage? Zijn er mogelijkheden bij je bedrijf om eens mee te draaien in een rol bij een project. Een dergelijke rol die je interesseert. Zo kun je proeven en testen of dit ook echt bij je past.
 • APK? Voer eens een APK uit bij jezelf. Daarbij kun je ook hulp inschakelen van een coach. Hoe zit het met je (loop)baan? Is het toekomst bestendig? Wat zijn relevante ontwikkelingen? Zijn er plannen voor reorganisatie?
 • Leven lang leren. Lees over je vakgebied. Leer over je vakgebied. Ontwikkel jezelf. Zo maak je jezelf sterker. Zorg dat je een specialist wordt bijvoorbeeld.
 • Netwerken. Onmisbaar. En gewoon doen. Ook al denk je dat je dit niet kunt. Je praat niet gelijk over een baan of werk. Maar wel over gezamenlijke interesses en belangen. Welke ontwikkelingen spelen er etc. Wat zou je voor elkaar kunnen betekenen.
 • Toegevoegde waarde? Wat is jouw talent? Waar ben jij echt goed in? Wat maakt jou uniek? Waarvan heb jij kennis? Vaak denken mensen die ik coach dat ze niks unieks hebben. Onzin! Je bent zeker uniek. Natuurlijk zijn er mensen op de wereld die ook kunnen wat jij kunnen maar lang niet iedereen in je naaste omgeving!

Kun jij wel een spiegel of klankbord gebruiken? Zoek jij een (loopbaan) coach en een persoon die je ook praktisch handvaten geeft om verder te komen? JA? Gaaf! Bel, app of stuur me een FB bericht.

In een coach- of loopbaanadviestraject ga je actief aan de slag met het ontdekken van je mogelijkheden en het stellen van persoonlijke en/of professionele doelen. Als coach begeleid ik dit proces met energie, enthousiasme en persoonlijke aandacht.

Een traject begint altijd met een gratis kennismakingsgesprek waarin je vragen kunt stellen aan mij, en wederzijds. Het is belangrijk dat jij en ik een goede ‘fit’ hebben. Dit is de basis voor het traject.

Je bent het waard. Méér dan!

Kijk voor meer informatie op http://www.ontwikkel-link.nl of https://www.facebook.com/ontwikkellink/. Telefoonnummer: 0618516137.

Hartelijke groet,

Laurens Melein