Een loopbaan ‘loopt’ niet vanzelf..

Laurens MeleinLoopbaan

Je loopbaan, of anders gezegd carrière, ‘loopt’ niet vanzelf..

Ik weet niet hoe het jou vergaat maar over het algemeen is mijn ervaring, zowel bij mezelf als bij mijn klanten die ik coach en adviseer, dat een loopbaan niet vanzelf ‘loopt’.

Vaak is het zo dat je werkt voor een bedrijf, op een afdeling, in een team waarvan je denkt ‘beter dan dit krijg ik het nooit!’ Vasthouden dit en zorgen dat ik ‘geen gekke dingen’ doe. Dit heeft dan veelal betrekking op salaris, arbeidsvoorwaarden, lease auto, reisafstand of collega’s. Zekerheid is natuurlijk prettig. Elke maand je salaris, weten waar je aan toe bent en ‘gewoon’ lekker je werk kunnen doen. Daar is ook helemaal niks mis mee. In de huidige tijd en tijdsgeest verandert er veel en in een rap tempo. De enige constante is verandering.

De feiten liegen niet. Ontzettend veel mensen hebben te maken met toenemende stress, burn out (verschijnselen), ziekte/uitval door ‘negativiteit’ op het werk etc. Mogelijk herken je dit bij jezelf of ken je wel iemand in je omgeving die hiermee te maken heeft. Kijk of informeer eens hoe dit in jouw bedrijf of branche is.

Ik noem dit weleens van lopend naar stilstaan, en ‘stilstand is achteruitgang’. Dus hoe langer je stilstaat hoe lastiger het is om weer beweging te creëren en mee te komen/doen. Het is wel van groot belang dat jij van waarde blijft voor je huidige werkgever. Of anders ‘aantrekkelijk’ bent voor de arbeidsmarkt als je je baan verliest of dreigt te verliezen in de nabije toekomst.

In de arbeidsmarkt zijn steeds minder vaste banen. Deze lijn zet door. Hier heb je vast al over gehoord of gelezen. Werken tot aan je pensioen bij een bedrijf is er al helemaal niet meer. Er is steeds meer vraag naar flexibiliteit. Of anders gezegd kennis, vaardigheden of inzet voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld totdat een opdracht klaar is of vanwege het feit dat het type werk niet meer nodig is door digitalisering. Hoe zorg je er dan voor dat je wel inzetbaar en interessant blijft op de arbeidsmarkt?

Wat kun jij dan doen om je loopbaan lekker lopend en gesmeerd te houden?

INVESTEER IN JEZELF. Dit kun je op vele manieren doen, ik som een aantal opties op:

 • volg een opleiding, training of cursus in een richting die bij jou en jouw loopbaan past
 • houdt je kennis niveau(s) op pijl om een ‘expert’ te blijven
 • voer eens een aantal gesprekken met een (loopbaan)coach om te checken of je jouw koers nog goed is en/of je in de juiste loopbaan zit (dat loopt een stuk fijner)
 • zorg dat je bewust bent van je blinde vlekken
 • ontwikkel je kwaliteiten en talenten door
 • lees vakbladen en/of boeken over persoonlijke/professionele ontwikkeling
 • praat eens met je leidinggevende over wat je nog meer zou willen/kunnen doen
 • praat eens met collega’s van een andere afdeling hoe het hen vergaat of welke ontwikkelingen zich daar afspelen
 • kijk eens naar de mogelijkheden om stage te lopen binnen een bedrijf
 • zijn er projecten waaraan je kunt meedoen?
 • wissel eens van team, afdeling: dit houdt je scherp en zo blijf je ‘fris kijken’

Investeren in jezelf is dus van groot belang. Zo neem jij initiatief. Je steekt tijd, energie en geld in jezelf en automatisch ook in je loopbaan. Dit gaat je dan ook helpen je loopbaan lopend te houden. Je houdt het bij jezelf. Je werkt en handelt vanuit je eigen principes, plannen en waarden. Wanneer je dit meer/weer uitstraalt dan val je op. Je bent niet afhankelijk van je baas of het bedrijf waarvoor je werkt. Je straalt vertrouwen, energie en kracht uit.

Dit is mogelijk voor iedereen is mijn mening. Natuurlijk is het zo dat de een dit van nature wat meer beheerst dan de ander. Echter is de bereidheid tot leren en moed tonen onmisbaar in deze tijd en toekomst. Neem er de tijd voor. Ontgrendel jouw potentieel. Geniet, ontdek, ontwikkel en blijf lopen!

Je bent het waard. Méér dan!

Groet Laurens Melein (loopbaanadviseur, coach & trainer)

http://www.ontwikkel-link.nl