Helpen? En geholpen willen worden..

Laurens MeleinCoaching, Geen categorie

Helpen en geholpen worden..

Helpen. Een mooi (werk)woord en begrip. Ik hoor het vaak als ik mensen spreek over wat ze het liefst zouden willen doen (missie) in hun leven; in een of andere vorm. Ook in de werkcontext. Je kunt ‘helpen’ in allerlei rollen, functies en omgevingen. Overal ter wereld. Opties voldoende zou je zeggen.

Helpen dus. Ja leuk, maar hoe, waar, wie, waarom, met wie etc.? Zaken die nog niet zo gemakkelijk te bedenken en helder te maken zijn. Thans dit merk ik in mijn werk bij de mensen die ik coach en begeleid. Terwijl focus, een gefundeerd plan van aanpak en uitstraling onmisbaar zijn om datgene te realiseren wat je zelf wilt. Werk aan de winkel dus.

In de beginperiode van mijn loopbaan speelde ik ook met de gedachte: ‘Ik wil graag mensen helpen’. Ik heb diverse activiteiten ondernomen om voor mezelf meer duidelijkheid hierover te creëren. Boeken lezen, opleidingen bestudeerd, trainingen gevolgd, functie en competentie onderzoek, testen gedaan, gesproken met vrienden en collega’s, geëxperimenteerd etc.

Ook heb ik een persoonlijk ontwikkelingsplan gemaakt en een personal statement opgesteld. Ongelofelijk mooi om te doen. Dit helpt je echt. Dit n.a.v. het boek 7 Eigenschappen van effectief leiderschap van S. Covey. Goed boek! Ik heb me ook laten coachen door een coach op dit vraagstuk want ik merkte dat ik hulp nodig had om een plan te maken voor mijn eigen toekomst. Ik kwam zelf niet verder namelijk. Ik moest mezelf dus wel open zetten en kwetsbaar opstellen. Tsja..

Een waardevolle periode. Mijn coach ben ik nog altijd dankbaar voor de mooie gesprekken en al die ‘lastige vragen en opdrachten;)’. Mijn manier van helpen heb ik dus wel gevonden. Daar ben ik erg blij om.

Het valt me ook op dat mensen hulp niet (altijd, zomaar) toelaten. Begrijpelijk, als mens zijn we graag zelfstandig en sterk. Onze maatschappij verwacht dit ook wel van ons. We doen het liefst alles zelf en vanuit eigen kracht. Jezelf kwetsbaar opstellen en je ‘zwakte laten zien’ doen we niet zomaar even. Echter heeft elk mens moeilijke momenten in zijn/haar leven. Ga maar eens bij jezelf na. Ontslag, overlijden van een geliefde, relatiebreuk.

Geholpen worden, ervoor openstaan en er aan toe zijn is nodig natuurlijk. Ook dien je je ogen en oren open te hebben staan voor mensen die je de helpende hand aanreiken. Vaak mis je signalen in je directie omgeving. Er lopen meer dan voldoende mensen rond die willen en kunnen helpen.

Succes en plezier gewenst met het vinden van jouw manier van helpen. Neem er ruim de tijd voor. Zou je hierbij hulp willen? Bel me dan op 0618516137 of mail me op info@ontwikkel-link.nl. Meer info? Check www.ontwikkel-link.nl of mijn LinkedIn profiel op linkedin.com/in/laurensmelein

Tot ziens/horens. Fijne dag.

Hartelijke groet,

Laurens Melein