Leven en werken vanuit waarden

Laurens MeleinLoopbaan

Leven en werken vanuit waarden!

Als (loopbaan)coach werk ik graag en vaak met waarden in gesprek met mijn clienten. In de volksmond komen normen en waarden geregeld voorbij. In feite is het zo dat normen meestal als eerste genoemd worden. Naar mijn mening komen waarden eerst, dan de normen..

Vanuit je waarden komen namelijk je normen. Datgene wat jij ‘normaal’, goed of oké vindt. Realiseer je dat ‘jouw normaal’ heel verschillend kan zijn dan die van je buurman, collega of partner. Jouw zelfbeeld, waarden en overtuigingen bepalen jouw gedrag en zienswijze. Dus hoe jij de wereld ziet en wat je normaal vindt. Ik vind het interessant om me te verplaatsen in een ander. Dit helpt mij begrijpen wat de reden is waarom iemand zich gedraagt op een bepaalde wijze e.d.

Mijn advies is dan ook: besteedt tijd aan wat jij waardevol vindt in je leven en werk. Er zijn online genoeg waarden lijsten te vinden, dus neem daarbij eens een kijkje en noteer voor jezelf wat het meest op jou betrekking heeft. Je kunt een top10 lijst maken voor je werk, relaties, vrijetijdsbesteding etc. Je zult zien dat je ook een aantal kernwaarden hebt die steeds terugkomen in het samenstellen van je lijsten. Bijvoorbeeld: eerlijkheid, vrijheid, plezier of samenzijn.

Wanneer mijn clienten een helder beeld hebben bij hun waarden dan geeft dit al veel inzicht. Ik leg altijd uit dat als je een waardevol leven wilt dan MOET je WETEN wat jouw waarden zijn. Dan kun je past echt WAARDEN-VOL leven! Immers: jij kent je waarden en kunt ze dan pas/weer/meer ‘vullen’!

Stel je voor dat je eerlijkheid, vrijheid en plezier in je werk heel belangrijk vindt. In je huidige baan heb je een leidinggevende die jou graag controleert. Dit ligt meer aan hem dan aan jou. Je merkt geregeld dat collega’s niet altijd eerlijk tegen jou en anderen zijn. Ook ervaar je na jaren dezelfde functie dat het plezier er voor jou langzaam uitgelopen is. Daarbovenop komt ook nog eens een reorganisatie waardoor jouw functieprofiel drastisch gaat veranderen!

Bovenstaande is geen gezonde situatie voor jou, dat zul je begrijpen denk ik. Je kunt je waarden niet meer vullen. Veel mensen maken dit mee en als je niet oppast dan kun je een burn-out krijgen. Reden te meer om te onderzoeken waar jij meer en weer je waarden kunt vullen!

Dergelijke persoonlijke waarden lijsten zijn een soort meetlat. Een peilstok om te meten hoe jij ervoor staat in je baan of relatie en of er iets verandert moet worden. Het is van belang dat jij de regie houdt of (her)pakt over jouw loopbaan. Maak je eigen plan en bepaal je koers. Ga eens in gesprek met je leidinggevende of HR adviseur. Bezoek eens een (loopbaan)coach;)

Je bent het waard. Méér dan!

Groet Laurens Melein

Coach, loopbaanadviseur & trainer

Ontwikkellink