Masker op, masker af..?

Laurens MeleinGeen categorie

Maskers. Iedereen kent ze, iedereen heeft ze en iedereen gebruikt ze in meer of mindere mate..

 

Wat is een masker eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen?

Een masker is een ander gezicht of een andere jas. Een ander zijn of jezelf spiegelen aan een andere identiteit of persoon. Een manier om jezelf (even?) anders voor te doen dan dat je daadwerkelijk bent. Je ziet er anders uit en voelt je ook anders. Etc..

Voordelen

 • Geeft je (extra) kracht en motivatie
 • Je verplaatst jezelf in een ander wat je een ander inzicht geeft
 • Je masker, jeugdheld of rolmodel geeft je inspiratie en moed
 • Je ervaart meer/weer vrijheid om ‘gek’ te doen; immers men herkent je (toch) niet als jezelf
 • Je leeft je in hoe het zou zijn als b.v. Pipi Langkous, die ene collega die goed is in.., Messi, the Knightrider etc..
 • Vul zelf een voordeel in..

Ga eens bij jezelf na welke maskers jij hebt. Hoe helpen deze jou? Wat zeggen die maskers over jou? Welk advies geeft Pipi of Messi jou? Hoeveel tijd doe jij jezelf voor als iemand anders? Wanneer heb je geen masker op? Wie ben jij zelf nu? Waaraan herkennen mensen jou? Waar sta jij voor?

Nadelen

 • Mensen snappen jou niet goed (meer), het ene moment ben/doe je zo, de andere week zie ik iets heel anders bij of in je
 • Je eigen koers is niet duidelijk voor anderen. Wie ben jij nu eigenlijk? Waar sta je voor?
 • Je identiteit is grillig en je gedrag ook. Er is geen pijl te trekken op hem of haar
 • Mensen ontlopen je omdat ze niet goed weten wat ze aan je hebben
 • Bedenk zelf nog eens een mogelijk nadeel..

Let wel: maskers zijn goed in te zetten op een bepaald moment. Ze brengen ons wellicht bescherming, veiligheid, onzichtbaarheid, advies, inzicht etc. Van belang is jezelf niet te verliezen in een masker of iemand anders.

Je eigen identiteit vormen en uitstralen waar jij voor staat is nodig om jezelf te laten zien. De zoektocht naar jezelf, wat jij echt belangrijk vindt in het leven, jouw kernwaarden, je identiteit en visie op de wereld is nog niet altijd zo gemakkelijk te ontdekken. Of wel? Wellicht is het soms ook wat eng en spannend. Laat staan onder woorden te brengen of uit te beelden in een motivatie brief, een sollicitatiegesprek of pitch.

En juist dit is noodzakelijk om duidelijk te maken wat men aan jou heeft. Beken kleur, wees jezelf en laat echt zien wie je bent. Wie ben jij van binnenuit? Van daaruit ontstaan betere (werk)relaties en verbindingen met andere mensen. Wat is dus de laag onder of achter je masker? Wat is de reden waarom jij je masker opzet of misschien nooit meer afdoet? Wat heb jij te verbergen en te verliezen? Maar ook wat heb je te WINNEN?!

Wees je dus bewust van je maskers. Zodoende kun je kiezen wanneer je ze eens wilt inzetten. Maar doe het met mate. Ook kun je eigenschappen ‘pikken’ van je maskers. Wat zeggen de maskers over jou en wat je nodig hebt? In sommige beroepen zijn maskers noodzakelijk, bijvoorbeeld een brandweerman of arts. Daar hoort een uniform of gezichtsbedekking bij.

Er zijn prachtige maskers en uniformen op de wereld. Vanuit de filmwereld zien we dit veelvuldig terug. Het witte doek is dan ook gekleurd met allerlei maskers. Als we allemaal wat meer van onszelf laten zien dan zou de wereld denk ik een stukje helderder en duidelijker zijn. 

Wil jij meer vanuit jezelf inhoud geven aan jouw leven? Wil jij je eigen kleuren uitstralen? Vindt jij het tijd om je maskers af te doen? JA?

Als coach begeleid ik je met passie en energie in dit persoonlijke proces. Ik heb dan ook oog voor jou (en je maskers), oor voor je verhaal, neem de tijd voor je en houdt je een spiegel voor. Confronterend? Ja. Makkelijk? Nee, niet per se. Waardevol? Dat zeker! Na een coachtraject weet je waar je voor staat, wie je echt bent en hoe jij zelf daar vorm en inhoud aan kan geven. Natuurlijk kan ‘jouw Pipi of masker’ je daar nog weleens bij helpen, met mate dat wel; zodat jij jezelf bent en laat zien zoals alleen jij dat kunt.

Ontwikkellink houdt zich bezit met ont-wikkel-len. Samen ont-dekken. Immers, elk mens is uniek. Niemand heeft dezelfde vingerafdruk als die van jou. Je dient de wereld niet door jezelf anders voor te doen dan dat je echt bent. Dus kom op, wacht niet tot ‘het juiste moment’, want het moment, jouw moment, is nu!

Ik kijk uit naar een ontmoeting met jou en je maskers;)). Neem ze dan ook vooral mee. Tot ziens.

Groet Laurens

Bellen kan op: 0618516137. Mailen kan naar: info@ontwikkel-link.nl Meer info vindt je op Ontwikkellink.